Karolina

plakat-karolina

kup-film-buttonzorganizuj-pokazDwie 18-latki i przyjaciółki, Kaśka i Magda, kończą szkołę filmową. Pomiędzy zabawą i korzystaniem z uroków życia, by zaliczyć końcowy egzamin, muszą przygotować etiudę filmową. Buntują się, gdy nauczyciel podsuwa im temat. Chciały kręcić film o ważnych społecznie sprawach, o współczesnych problemach, chciały zmieniać świat, a tu trafia się im historia jakiejś wiejskiej dziewczyny sprzed 100 lat, która w bezsensowny sposób dała się zabić? Z niechęcią ruszają w drogę do Zabawy, gdzie żyła i zginęła ich bohaterka; Karolina Kózkówna.Na początku nie potrafią odnaleźć się w historii Karoliny. Nic nie rozumieją. Po co młoda dziewczyna dała się zabić? Gdzie jest sens jej wyboru? Dlaczego ich rówieśnica tak łatwo oddała życie? Dla jakich wartości? Co nią kierowało? Skąd czerpała siłę? Dlaczego Bóg na to pozwolił? Szukając odpowiedzi na te pytania stopniowo ich szkolne zadanie przeradza się w fascynującą przygodę, a historia Karoliny nagle zaczyna mieć wpływ na życie wszystkich bohaterów filmu.

„Karolina” to ciepła opowieść o pragnieniach i wyborach młodych ludzi, o problemach i dylematach dorosłych, o poplątanych historiach rodzinnych i o wychodzeniu na prostą, także dzięki pomocy tych, którzy… dawno nie żyją.

Reżyserem i scenarzystą filmu jest Dariusz Regucki, który oparł swoją opowieść o historię życia Karoliny Kózkówny, którą w 1987 roku Jan Paweł II ogłosił błogosławioną. Film toczy się na dwóch planach; historycznym i współczesnym. W podwójnej, głównej i tytułowej roli wystąpiła młoda aktorka Marlena Burian (role Kasi i Karoliny). Po raz pierwszy na dużym ekranie zagościło jeszcze dwoje aktorów: Barbara Duda (Magda) i Karol Olszewski (Przemek). Debiutantom towarzyszą znakomici i cenieni aktorzy: Jerzy Trela, Dorota Pomykała, Anna Radwan, Maciej Słota, Piotr Cyrwus, Sebastian Oberc, Jacek Lecznar.

Zdjęcia z filmu:

Filmy: