Doonby. Każdy jest Kimś

plakat-doonbykup-film-buttonzorganizuj-pokazSam Doonby, tajemniczy i przystojny włóczęga, pojawia się znikąd w małym miasteczku w Teksasie. Jego nagłe przybycie wywołuje falę niezwykłych zdarzeń i zmienia życie wielu ludzi. Kiedy równie niespodziewanie jak się pojawił nagle znika, mieszkańcy miasteczka zaczynają zdawać sobie sprawę, z tego jak wielkie znaczenie może mieć obecność lub brak jednej osoby.

Współczesna historia Sama Doonby’ego przeplata się z opowieścią sprzed 40 lat o jego matce, która zachodzi w niechcianą ciążę. W kulminacyjnym miejscu opowieści matka Sama poddaje się aborcji. Jest to też moment kiedy Doonby znika z historii współczesnej, a w zasadzie… nigdy go tam nie było.

„Doonby – Każdy jest Kimś” to mocny głos za życiem, przy tym z bardzo świeżą oryginalną, nie wykorzystywaną dotąd w kinie argumentacją. Twórcy nie koncentrują się na kilkutygodniowej, anonimowej ofierze aborcji, ale czynią bohaterem dorosłego człowieka, któremu aborcja skradła jego własne, całe, pełnowartościowe życie. W tym ciepłym, klimatycznym filmie jest nagle moment, gdy widz przeżywa wstrząs, uświadamiając sobie ten fakt i jest to szalenie prawdziwe i przemawiające do wyobraźni.

Smaczku filmowi dodaje fakt, że epizodyczną rolę zagrała w nim Norma McCorvey, która w początkach lat 70-tych XX w. jak nikt inny przyczyniła się do legalizacji w Stanach Zjednoczonych „aborcji na życzenie”, a obecnie będąca działaczka ruchów pro-life.

Strona internetowa filmu

www.doonby.pl